Sunday 27 January 2013

Επιχειρηματικό ενδιαφέρον για τη Βουλγαρία

Αμείωτο παραμένει το ενδιαφέρον των Ελλήνων επιχειρηματιών για τη Βουλγαρία κι ιδίως για τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η οικονομία της γειτονικής χώρας, σε ό,τι αφορά στο χαμηλό κόστος του εργατικού δυναμικού ή των ενεργειακών πόρων, αλλά και τη χαμηλή φορολογία κ.λπ. Την άποψη αυτή εξέφρασε ο εκτελεστικός διευθυντής στο Ελληνικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο Βουλγαρίας, Μίνκο Γερτζίκοφ, προσθέτοντας, παράλληλα, πως κατά την περυσινή χρονιά επισκέφθηκαν τη Βουλγαρία, για επαγγελματικούς ή τουριστικούς λόγους, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Έλληνες.

Οι αναφορές του κ. Γερτζίκοφ διατυπώθηκαν στο πλαίσιο του business breakfast που οργανώθηκε, χθες, στη Σόφια, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των μεγαλύτερων από τις ελληνικές επιχειρήσεις και τράπεζες που δραστηριοποιούνται τοπικά και βασικό ομιλητή τον υπουργό Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού Ντέλιαν Ντόμπρεφ. Ο Βούλγαρος κυβερνητικός αξιωματούχος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο project που αφορά στη σύνδεση της Ελλάδας με τη Βουλγαρία με αγωγό φυσικού αερίου, μεταξύ Κομοτηνής και Στάρα Ζαγόρα, τονίζοντας πως «είναι το σημαντικότερο για τη χώρα μας, σε σύγκριση με τα αντίστοιχα σχέδια σύνδεσης με άλλα γειτονικά κράτη».

Όπως εξήγησε αυτό συμβαίνει διότι «με την ολοκλήρωση του διαμετακομιστή με την Ελλάδα, θα αποκτήσουμε για πρώτη φορά πρόσβαση σε αέριο, που δεν προέρχεται από τη Ρωσία», για να συμπληρώσει πως η βουλγαρική κυβέρνηση καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστα να ξεκινήσουν οι εργασίες για τον αγωγό έως το τέλος Μαρτίου.

Περαιτέρω ο κ. Ντόμπρεφ παρουσίασε τα μέτρα της βουλγαρικής κυβέρνησης για τη στήριξη των επιχειρήσεων, τη διευκόλυνση και την προσέλκυση νέων επενδύσεων, καθώς και τις προσδοκίες της Σόφιας από τα ευρωπαϊκά προγράμματα για τη χρονική περίοδο 2014-2020.

Πληρωμές
«Ο νέος νόμος για τις ξένες επενδύσεις στη Βουλγαρία, ο οποίος προβλέπει πως το Δημόσιο θα επιστρέφει στους επενδυτές Α' και Β' τάξης τις πληρωμές που τους αντιστοιχούν για την κοινωνική ασφάλιση, εντός περιόδου δύο ετών μετά την επένδυση, αναμένεται να μειώσει τα έξοδα των εργοδοτών για ανθρώπινους πόρους κατά 17%», είπε χαρακτηριστικά.
Επίσης, για την αύξηση του ΑΕΠ εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα προσεγγίσει το 2% φέτος, ενώ το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα είναι 1%, η αγοραστική δύναμη στη χώρα θα σημειώσει ελαφρά άνοδο και η ανεργία θα παραμείνει στάσιμη στο επίπεδο του 12,5%.

Η Σόφια ελπίζει, ακόμη, να εξασφαλίσει μεγαλύτερη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση την επόμενη επταετία, ώστε να στηρίξει τις εξαγωγές με σχέδια εφαρμογής καινοτομιών και προηγμένων τεχνολογιών.

Ιδιαίτερη μέριμνα θα υπάρξει στην επεξεργασία του μετάλλου και σε τομείς της βουλγαρικής βιομηχανίας, όπου παράγονται προϊόντα με υψηλή προστιθέμενη αξία, καθώς τώρα, τις πρώτες πέντες θέσεις στις εξαγωγές της χώρας καταλαμβάνουν οι πρώτες ύλες.

Πηγή: www.imerisia.gr

No comments:

Post a Comment