Tuesday 9 October 2012

Καταχώρηση της εταιρείας στο εµπορικό µητρώο

Σύµφωνα µε τη σχετική νοµοθεσία, αλλοδαποί  υπήκοοι  µπορούν  να κατέχουν έως και το 100% του κεφαλαίου µιας βουλγαρικής εταιρείας. Η διαδικασία για την ίδρυση εταιρείας είναι απλή και περιλαµβάνει τα ακόλουθα στάδια:

Καταχώρηση της εταιρείας στο εµπορικό µητρώο (χωρίς να απαιτείται πλέον δικαστική απόφαση), σύµφωνα µε τη διαδικασία που προβλέrrει για κάθε τύπο εταιρείας ο Νόµος για τις Εµπορικές  Εγγραφές (Commercial Register Act) του 2008. Το καταστατικό, το οποίο εγκρίνεται πριν από την εγγραφή της εταιρείας, πρέπει να περιλαµβάνει τα στοιχεία εκείνα, τα οποία κρίνονται υποχρεωτικά για την συγκεκριµένη µορφή εταιρείας, σύµφωνα µε  το βουλγαρικό δίκαιο. Το χρονικό διάστηµα που απαιτείται για την ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών µέχρι την τελική εγγραφή της εταιρείας στο µητρώο υrrολογίζεται σε περίπου 1 µήνα.

Μετά την one-stop εγγραφή στο εµπορικό µητρώο, η εταιρεία λαµβάνει έναν εξειδικευµένο κωδικό (Unified Identification Code), ο οποίος εξυπηρετεί κάθε δηµόσιο σκοπό (κοινωνικο-ασφαλιστικό, στατιστικό, φορολογικό κτλ.) και δεν απαιτείται πλέον καµία επιρόσθετη εγγραφή (rr.χ. στο Εθνικό Στατιστικό Ινστιτούτο).

Τα ως άνω δεν ισχύουν για τα γραφεία εµπορικού αντιπροσώπου  ξένης εταιρείας,  τα  όποια  οφείλουν  να  εγγράφονται  εκτός  αrrό  το  εµπορικό µητρώο και στο Εθνικό Στατιστικό Ινστιτούτο για στατιστικούς, φορολογικούς και κοινωνικο-ασφαλιστικούς λόγους.


Κυριότερες µορφές εταιρειών :

Οι  πιο  διαδεδοµένες  µορφές  εταιρικής  οργάνωσης,  στην  Βουλγαρία,  είναι  η εταιρεία περιορισµένης ευθύνης (OOD) και η ανώνυµη εταιρεία(AD) :


•    Εταιρεία      Περιορισµένης  Ευθύνης  (OOD)
-    ελάχιστο απαιτούµενο κεφάλαιο 1 lev (€2)
-    δύναται να είναι και µονοπρόσωπη (EOOD)
•    Ανώνυµη  Εταιρεία (AD)
-    ελάχιστο απαιτούµενο κεφάλαιο 50.000 λέβα (€ 25.000)
-    δύναται να είναι και µονοπρόσωπη (ΕΑD)


Μεγαλύτερο ύψος κεφαλαίου (ελάχιστου) απαιτείται για την ίδρυση :
1.   εταιρειών επενδύσεων
2.   τραπεζών : 10 εκατ. λέβα (€ 5 εκατ.)
3.   ασφαλιστικών εταιρειών : 2 – 6 εκατ. λέβα


Χρήσιµες πληροφορίες για  την  ίδρυση  εταιρείας  στη  Βουλγαρία

–    Το κόστος σύστασης εταιρείας στη Βουλγαρία ανέρχεται συνολικά περίπου στα  500– 800€ (συνυπολογίζεται η µετάφραση των σχετικών εγγράφων στην αγγλική).
–    Εάν  ο  ιδιοκτήτης  της  νέας  εταιρείας  είναι  φυσικό  πρόσωπο,  τότε  τα  έξοδα
µετάφρασης του διαβατηρίου του είναι ελάχιστα.

–    Εάν ο ιδιοκτήτης είναι νοµικό πρόσωrrο, απαιτούνται  επικυρωµένα  αντίγραφα του πιστοποιητικού προσωρινής κατάστασης και του καταστατικού λειτουργίας της µητρικής εταιρείας. Εάν η νέα εταιρεία είναι θυγατρική ελληνικής εταιρείας τα ως άνω έγγραφα πρέπει να είναι επίσηµα µεταφρασµένα στη βουλγαρική (κόστος περίπου € 9 ανά σελίδα, εφόσον η µετάφραση γίνει στη Βουλγαρία).

–    Οι ενδιαφερόµενοι µπορούν να ορίσουν µε πληρεξούσιο δικηγόρο, ο οποίος θα κατοχυρώσει την επωνυµία και θα τους εκπροσωπεί ενώπιον των τραπεζών και των βουλγαρικών αρχών. Απαιτείται  η φυσική παρουσία  του ενδιαφερόµενου στη Βουλγαρία για την υπογραφή του πληρεξουσίου ενώπιον συµβολαιογράφου. Η τράπεζα εκδίδει πιστοποιητικό για την κατάθεση του ελάχιστου αrrαιτούµενου κεφαλαίου, που µαζί µε τα υπόλοιπα δικαιολογητικά, υποβάλλονται στην υπηρεσία εµπορικού µητρώου.

No comments:

Post a Comment